Kindfulness

15/08/2019, In: Column
0

Ik hoor jullie alweer denken, is er weer iets nieuws? In plaats van mindfulness, kindfulness, vast en zeker weer iets ontzettend zweverigs. Ik las een artikel over dit onderwerp en het sprak me niet alleen erg aan, maar ik denk dat het voor iedereen wel mooi is om erbij stil te staan. Het is niet zo zweverig als je denkt, want het is letterlijk: aardig doen.

Als je iets aardigs doet, is dat niet alleen fijn voor je zelf, maar ook voor diegene tegen wie je aardig doet. Eigenlijk twee vliegen in één klap. En ook geloof ik stiekem ook erg in ‘Karma’ en de tekst ‘What goes around, comes around’. Wat je zelf geeft kan je dus in principe zelf ook terug verwachten. Helaas is dat natuurlijk niet altijd het geval, want uitzonderingen die houd je altijd.

‘Oftewel: waar mindfulness ietwat droog, koud en saai is, is kindfulness warm en fijn. Ook prima aanvulling voor iedereen die wat narcistisch is aangelegd, want die worden van mindfulness alleen maar egocentrischer. Ze leggen de focus daarmee namelijk nog meer op zichzelf en hun ijdele gedachten, en minder of anderen.


(bron: Women’s Health, februari/maart 2019)

En dat is eigenlijk voor mij, de spijker op zijn kop slaan, want ik ben echt van mening dat we minder met ons zelf bezig moeten zijn en meer met andere rekening moeten houden. Het is in mijn ogen nu niet de bedoeling dat je meteen jezelf laat vallen en met andere aan de slag gaat, maar dat je bewust bent dat je niet alleen bent. Hoevaak hoor je wel niet, ik…ik…ik? Natuurlijk is het belangrijk om voor jezelf te zorgen, en te blijven zorgen, maar er bestaat nog veel meer buiten jezelf. Daarom vind ik (ja, ik) dat we meer kindfulness kunnen zijn!

Indirect ben je, door ‘kindful’ bezig te zijn, ook bezig met je eigen geluk, want het werkt echt besmettelijk. Als jij in de supermarkt loopt en mensen die kijken blij of lachen, dan ben je zelf ook eerder geneigd om blij te kijken of te lachen. Als je iemand even kan helpen, door iets van de bovenste schap te pakken of juist de iemand te helpen die moeilijk te been is, dan levert je dat positieve energie op. Je bent dus niet alleen bezig met je eigen geluk, maar ook met die van jezelf.

Kortom: Het is belangrijk om stil te staan dat je niet de enige bent op deze aarde. Dat je daar dus ook rekening mee ‘moet’ houden. Natuurlijk ben je zelf ook belangrijk, alleen als we allemaal alleen bezig zijn met onszelf, dan worden we daar niet beter van. Tenminste daar ben ik van overtuigd. Als je voor een ander klaar staat, dan staat diegene ook voor jou klaar. Even een helpende hand zijn, een glimlach bieden en ook jouw leven wordt er mooier van.  Als een aanvulling om mindfulness, want ja dat vind ik (ook nu ik dit artikel schrijf) nog steeds erg belangrijk, meer kindfulness. Laten we elkaar helpen en er voor elkaar zijn, als we dat allemaal doen, wordt de wereld toch nog een stukje mooier.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk