Geen To-Do-List, maar een Done-list.

12/06/2019, In: Column
0

Je kent het wel, je hebt een mega te lange to-do-list, maar een beperkte tijd en eigenlijk moet alles nu en meteen. Je hebt maar even een lijstje gemaakt met de dingen die belangrijk zijn en die je niet moet vergeten, want zoveel onthouden dat is onmogelijk. De hele dag door ren en vlieg je achter de feiten aan, of eigenlijk achter je to-do-list, die op sommige momenten niet korter, maar juist langer blijkt te worden. Want gaandeweg kom je nog meer punten tegen die ook eigenlijk niet kunnen wachten. Handig als je die meteen op je lijstje schrijft. Als je dan aan het einde van z’n dag, met een gevoel of je de marathon hebt gerend op de bank zit, kijkend naar je lijstje, waar nog zoveel op staat. Ben ik wel productief geweest? Heb ik genoeg gedaan? Had ik dit niet beter kunnen doen? Hoe kan ik de volgende keer meer voor elkaar krijgen? Allemaal vragen die dan in je hoofd op poppen, en ben je dan tevreden? Meestal is het antwoord, nee, want je lijstje is bij lange na niet af. Maar soms komt er een goede gedachten op, morgen weer een dag. Maar ja, dan heb je dit lijstje en dan komen er morgen nog meer punten bij en blijf je maar achter de feiten aanrennen. Kortom, maakt z’n to-do-list je leven makkelijker of juist zwaarder?

Helaas hebben we als mensen een slechte eigenschap, misschien wel meer, maar ik wil er even één benoemen. We zijn te veel gefocust op de negatieve dingen. Als we 10 complimenten krijgen en 1 puntje van kritiek, dan weet ik zeker als je naar huis fiets van je werk, dat puntje van kritiek door je hoofd blijft spoken. Jammer, maar helaas, zo werkt ons brein. Het nadeel is dat we onszelf snel niet goed genoeg vinden, we zijn niet snel genoeg, we zijn niet productief genoeg en daar focussen we ons op. We kijken dus vaak nog naar de dingen die we moeten doen en niet naar de dingen die we al hebben gedaan. Ditzelfde doen we dus ook met onze doelen, we stellen, meestal aan het begin van het jaar, een doel en we zijn pas tevreden als we het hebben gehaald. Maar vaak kijken we niet naar de weg die we hebben moeten afleggen en waar we misschien wel veel meer aan hadden dan aan het uiteindelijke doel zelf.

Nu lijkt het net alsof ik een haat heb aan to-do-lijstje, wat juist helemaal niet waar is. Ik houd van lijstjes, ik heb nog net geen lijstje van een lijstje. Maar vraag je eens af met welk doel heb je een lijst gemaakt. In mijn geval is mijn doel helder, ik maak lijstjes zodat ik niet alles in mijn hoofd hoeft te houden. Dingen die ik wil doen, wil maken, moet kopen. Als ik dat allemaal moet onthouden, dan wordt ik gek. Wat voor mij ook belangrijk is, is het feit dat je ook leuke dingen op je lijstje zet, zoals lezen of een Netflix serie kijken. Tijd voor jezelf, dan stiekem ingepland en het leuke is, je kan hem ook afstrepen. Maar soms vind ik het fijn om te weten of ik mijn tijd wel goed besteed. En om hieraan te werken, maak ik dus niet alleen een to-do-list, maar ben ik deze maand ook begonnen met een Done-list. 

Een Done-list, de naam zegt het eigenlijk al, een lijstje waar je de dingen opschrijft die je hebt gedaan. Dus aan het einde van de dag, maak ik even een terugblik op de dag en schrijf ik op wat ik heb gedaan. Dit kan zijn de ‘zwarte’ was of de keuken opgeruimd, tot aan boodschappen een kastje geverfd of gezellig afgesproken met vrienden. Het voordeel is, dat je ziet wat je allemaal gedaan hebt en dat je even reflecteert op de dag. Wat vond ik van vandaag? Hoe voelde ik me vandaag? Heb ik leuke dingen gedaan of was ik juist heel druk? Ben ik tevreden met wat ik heb gedaan? 

Met een Done-list, kan je jezelf laten zien dat je productief bent, kan je laten zien wat je gedaan hebt, reflecteren op de dag en is er ook ruimte voor spontane dingen, want die kan je natuurlijk ook altijd opschrijven. Misschien dat je de dingen van je to-do-list niet allemaal hebt kunnen doen, maar je hebt wel kunnen zien hoe je je tijd hebt besteed. En onthoudt goed, het hoeft niet altijd druk te zijn, plan af en toe expres even tijd voor jezelf in om helemaal niks te doen en op dat moment te voelen waar je zin in hebt, want juist zo komt het creatieve uit je. 

Kortom, kijk een naar de weg inplaats van het doel. Wil je extra productief zijn? Maak dan eens een Done-lijstje en voel je niet verplicht, gehaast of gedwongen om een hele lange to-do-list af te ronden. Maak een to-do-list met een doel, in mijn geval: orde. En doe waar je je goed bij voelt, luister eens na je gevoel. Neem ook de momenten om niet gehaast te zijn om je te ontspannen, want dan krijg je zoveel meer voor elkaar, dan als je als kip zonder kop (met een to-do-lijstje in je hand) rond blijft rennen.


Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk