Healthy #3 |Oorlog tegen suiker?!

16/05/2015, In: Health
0
Schermafbeelding 2015-05-13 om 12.52.45

Robert Lustig

Laatst was ik het programma: ‘RTL Late Night’ aan het kijken, waarin Robert Lustig te gast was. Hij is een Amerikaan, een professor aan de Universiteit van Californië, een kinderarts en een endocrinoloog. En dat laatste, dat moest ik even opzoeken, daar had ik nog nooit van gehoord! Maar een endocrinoloog is een dokter die hormonen bestudeerd.  Robert Lustig verklaart suiker de oorlog, want hij zegt dat het net zo gevaarlijk is als cocaïne en tabak. Daar schrok ik wel een beetje van.

De oorlog tegen suiker, ja.. aan welke kant sta je dan. Als je denkt aan al dat lekkere ‘suikerrijke’ eten. Maar aan de andere kant je gezondheid is ontzettend belangrijk, dus misschien toch maar even iets minderen met het suiker eten?

Hij zegt dat suiker de boosdoener is van obesitas en dat obesitas een hormonale ziekte is. Ook is dit het op één na grootste probleem van de wereld, en de oplossing kan er alleen komen als we het probleem begrijpen. Obesitas neemt elk jaar 1 % toe, wereldwijd!

IMG_5776

Oke, nu was mijn eerste gedachten, ow ik ben niet dik, dus ik heb er geen last van. Maar toen kwam de uitleg, die uitleg zal ik hieronder even plakken in videovorm, zodat je het ook helemaal kan begrijpen. Het is dus zo dat je niet dik van buiten hoeft te zijn, om dik van binnen te zijn. Veel ziektes die worden gelinkt aan obesitas kan je dus ook gewoon krijgen als je niet dik bent van buiten.

 

Hierboven kan je de precieze uitleg zien die Robert Lustig geeft, waar ik zelf best wel van schrok. Zelf een arts uit Amsterdam zegt: Suiker is verslavend en de gevaarlijkste drug die er is!  Het eerste wat ik dacht: HELP! ik ben suikerverslaafd, zonder dat ik het zelf wist. Nu dacht ik, oke prima, dan eet ik toch minder suiker, geen probleem, ik ga het gewoon doen.

Maar toen kwam Robert met het andere probleem, we kunnen dit niet helemaal zelf. Want als je de etiketten leest en er staat geen suiker op, kan het nog zijn dat er wel suiker in zit. Ja, je leest het goed. In totaal zijn er 56 synoniemen voor het woord suiker!

Schermafbeelding 2015-05-13 om 12.49.26

 

Onthoud die maar als je in de supermarkt staat! Ja, dan is het voor mij toch echt wel heel moeilijk om minder suiker te eten, want als je ziet wat allemaal hetzelfde is als suiker! Daar schrik ik toch echt wel van, hoe kunnen we nou gezond blijven eten als er allemaal ‘zooi’ in ons eten wordt gestopt?

Ook heb ik geleerd dat er 3 grote fabels zijn rondom obesitas!

Fabel 1: Het gaat over obesitas, je eet teveel, beweegt te weinig. Als je dik bent is dat je eigen schuld!

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik wel zo een beetje dacht. Elk pondje komt door het mondje, tenzij je een ziekte hebt. Maar je kan er dus niet altijd wat aan doen, door deze kennis ontwikkel je veel meer begrip!

Fabel 2: Een calorie is een calorie

Dat is dus ook helemaal niet waar, want je kan beter calorieën eten van noten dan een blikje cola. Hier wist ik wel al een beetje wat vanaf, maar het is toch wel fijn om het zeker te weten. Ik ben nooit van het calorieëntellen geweest, maar gewoon gezond en regelmatig eten.

Fabel 3: Het gaat om eigen verantwoordelijkheid

Eerst dacht ik, ja natuurlijk, maar na de uitleg van Robert moet ik daar toch van terugkomen. Je kan pas je eigen verantwoordelijkheid nemen als je daar kennis van hebt, toegang toe hebt en je het je kan veroorloven. Nu ik dus niet eens bewust zoveel suiker eet, omdat er over een suiker aan toegevoegd is, hoe kan ik daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Een suikerloos dieet? Wat mag je dan nog wel eten?

IMG_5808

Ik wil me er zeker bewust mee bezig houden om gezonder (dus met minder suiker) te eten, maar ik denk dat de overheid hier ook wat aan moet doen. Als we overal suiker in gaan stoppen, dan geef je de mensen niet echt de kans om gezond te leven. Ik ga er steeds meer op letten, maar zal zeker niet alle 56 suikers kunnen onthouden als ik in de supermarkt sta, maar bewust zijn dat is denk ik al best een grote stap!

 

Q: Ben jij suikerverslaafd?

Slotfoto Artikel

    • Dionne
    • 16/05/2015
    Beantwoorden

    Wat een interessant artikel! Hier ga ik eens proberen om meer informatie over op te zoeken

    • Ja, echt bizar hè! Ik weet zeker nog niet alles, maar blijf het interessant vinden en blijf er meer over lezen!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk