Lifestyle| Healthy Life #3 – Afval

22/11/2015, In: Health
0

Zoals ik al heb laten weten, ben ik bezig met een nieuwe serie ‘Healthy Life’. Met deze serie wil ik jullie meenemen met mijn zoektocht naar een gezonde levenstijl voor mezelf en voor mijn omgeving. Mijn eerste aflevering ging over ‘Dierproefvrije make-up’ en mijn tweede aflevering ging over ‘Sporten’. Hier heb ik een video over gemaakt, maar ik besloot bij aflevering drie een artikel te schrijven in plaats van een video. En de derde aflevering gaat over afval.

Ik ben niet iemand die aangeef wat een ander moet doen, maar ik hoop andere te inspireren, door zelf als een voorbeeld te zijn. Zelf ben ik totaal niet perfect en ben ik nog echt opzoek naar de juiste weg en vooral de juiste manier. En als ik kijk naar afval, daar kan ik zeker nog wel een verbetering maken. Ik heb zelf een beetje het idee dat ik achter loop met het afval betreft, want ik ben daar echt veel te makkelijk in geweest. Ik ben zelfs een ramp in het scheiden van afval, ja ik durf het bijna niet te bekennen.

plastic

Voor het appartement waar we wonen hebben we een enorme bak waar we de vuilniszakken in gooien en eens in de zoveel tijd wordt het plastic opgehaald. Daarom scheiden we het plastic wel, maar bijvoorbeeld het papier niet. Dit wordt bij ons niet los opgehaald, maar dat moet niet het excuus zijn om het niet te doen. Ook hebben we voor de deur een glasbak staan, dus dat is ook niet het probleem. Ik moet helaas wel bekennen dat het scheiden van plastic nog niet altijd even goed gaat, en soms beland er plastic afval in de vuilniszak voor restafval. Ik ben daar niet consequent in, en vind dat ik daar zeker aan moet gaan werken.

jekko

Hierboven zie je de Jekko, misschien is die niet bij iedereen bekent, maar deze Jekko heb ik opgehaald bij de BCC. Deze kan je daar gratis ophalen en zo kan je batterijen, lampen en andere kleine elektrische apparaten verzamelen en ook inleveren, zodat je die ook van het andere afval scheidt. Kijk, ik ben niet helemaal een barbaar met het scheiden van afval, ik ben misschien een beetje te laks geweest. Het is handig om deze Jekko in huis te hebben, want stel dat je afval hebt wat erin kan, dan heb je er in ieder geval een plek voor en gaat het niet rondzwerven of beland het niet bij het restafval.

papier

 

Vanaf nu wil ik ook het papier gaan scheiden, mijn ouders wonen dichtbij en die hebben wel een papiercontainer, daar zou ik af en toe best weleens mijn papier in mogen weggooien (denk ik haha!). Zo hebben we dat in ieder geval ook gescheiden. Ik weet dat het voor de meeste mensen heel logisch zal klinken en dat de meeste mensen het papier ook wel zouden scheiden, maar als het niet opgehaald wordt is de motivatie wat verder weg. Als ik een papiercontainer had gehad, dan was het al veel makkelijker geweest. Maar ik wil laten zien, dat ondanks dat niet alles opgehaald wordt, het toch een optie is om afval te blijven scheiden.

Als ik door iemand geïnspireerd ben om een ‘betere’ manier van leven te vinden voor mij en mijn omgeving, dan is het wel door de Groene Meisjes. Zij leven helemaal groen (vegan), dat zie ik mezelf echt nog niet doen, maar ik heb zeker al positieve stappen gezet, mede door de Groene Meisjes. Zo hebben ze laatst ook een artikel geschreven over ‘Verpakkingsvrij winkelen’ Toen realiseerde ik me ook echt hoeveel afval om boodschappen heen zit. Hoe nutteloos het is om komkommer in plastic te doen, terwijl het helemaal niet nodig is. Ik ben door hun geïnspireerd, maar zal niet ineens geen boodschappen halen waar te veel verpakking om heen zit. Toch heeft het artikel mij geraakt om naar mijn eigen gedrag te kijken, naar mijn gedrag met betrekking tot afval. Het is eigenlijk best wel een puntje van verbetering.

Waar ik me de komende tijd op wil focussen is het goed scheiden van het afval, dat is in ieder geval het begin:

* Scheiden van plastic
* Scheiden van kleine elektrische apparaten en baterijen (Jekko)
* Scheiden van glas
* Scheiden van papier

Het lijkt misschien helemaal niet veel, maar als iedereen dit zou doen, dan zou het al veel beter zijn. Natuurlijk ben ik er dan nog lang niet, maar dan heb ik in ieder geval een begin gemaakt en een stap in de goede richting. Ik denk ook dat een belangrijk deel van een ‘beter’ leven creëren begint bij bewustwording. Dat ik me bewust ben, dat hoe ik met afval om ga, zeker niet beter is voor mijn omgeving. En dat ik daar een verandering in ga maken. Ik hoop dat jullie er ook door geïnspireerd zijn geraakt en vergeet zeker niet een kijkje te nemen op de blog van De Groene Meisjes.

Q: Ben jij bewust bezig met het scheiden van je afval?

Schermafbeelding 2015-09-22 om 20.20.42

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk