Is tandpasta giftig?

20/02/2017, In: Health
0

Er is iets waar ik me de laatste tijd erg mee bezig houd en waar ik toch wel erg van geschrokken ben. Misschien is het de eerste keer voor jou dat je erbij stil staat of bewust van wordt, maar ik ben me gaan verdiepen in de chemicaliën die in onze producten zitten. Die in de producten zitten die we dagelijks gebruiken, waar we ons misschien niet zo van bewust zijn en niet doorhebben dat we zoveel chemicaliën in ons lichaam stoppen. Dit klinkt heel eng en heftig, en misschien is dat het ook wel, maar ik was er klaar mee om met mijn kop in het zand te blijven zitten. Ik moet namelijk bekennen dat ik het wel een beetje wist, maar doordat ik me ging verdiepen, schrok ik toch harder dan ik had verwacht. Om nou niet meteen te verdwalen in alle heftige chemicaliën, heb ik besloten om mijn verdieping te starten bij: tandpasta.

Waarom tandpasta? Ik stond voor het schap van de tandpasta, met weer de brandende vraag: ‘Welke neem ik nu weer?’ Het resultaat, lang staan bij het schap en me vriend die inmiddels de rest van de boodschappen bij elkaar aan het zoeken was, want die was het al een beetje zat. Op sommige tandpasta zit dan ook de waarschuwing dat het niet voor kinderen is bestemd en dan krijg ik al de rillingen. Ook wist ik dat fluoride niet echt heel gezond is, maar vind maar eens een tandpasta, zonder fluoride in de supermarkt. Voor mij leek dat echt onmogelijk. Toch ben ik, met gebrek aan beter, met een tandpasta thuisgekomen. En om eerlijk te zijn, het voelde totaal niet goed. Daarom dacht ik: tijd voor verdieping.

Ik ging zoeken op het internet en vond de gekste dingen. Wist je dat er in andere landen een waarschuwing op de tandpasta staat als er fluoride in zit? En wist je, dat als een kind een tube tandpasta in een keer op zou eten (dan bedoel ik de inhoud en niet te tube zelf) het kind zou kunnen overlijden aan een overdosis aan fluoride? Waarom willen we dan een tandpasta met fluoride erin en wat doet het eigenlijk? Fluoride zorgt er onder andere voor dat je tanden witter worden. Dus als je een reclame ziet, waarin een tandpasta gepromoot wordt, met het gezegde dat je er wittere tanden van krijgt, kan je ervan uit gaan dat er veel fluoride in zit. Tot grote schok, moet ik eerlijk bekennen, ging ik dus onbewust voor de tandpasta waarbij dit het geval was.

Wat gebeurt er als je fluoride intik op Google? Dan komt de vraag is fluoride giftig? Dan staat er ook: fluoride zou nodig zijn voor een gezond gebit, maar in pure vorm is het ook giftig industrieel afvalproduct. Ja, je leest het goed. Wel in pure vorm, want laten we eerlijk zijn en niet meteen in paniek raken. Ik heb ook ruim 25 jaar mijn tanden gepoetst met tandpasta (met fluoride) en ik leef nog steeds. Maar is het niet gek dat een industrieel afvalproduct bij ons in de tandpasta zit? Maar het ‘Voedingscentrum’, die zegt juist weer dat we het nodig hebben tegen tandbederf. Wat een tegenstrijdige berichten?! Ik denk dat je hierover altijd kan discussiëren en dat je moet doen waar jij je goed bij voelt, en dat heb ik niet bij fluoride. Ik denk oprecht dat het gezonder is om niet zoveel chemicaliën naar binnen te werken en wilde het even een maand proberen.

Een maand lang heb ik mijn tanden gepoetst met zelf gemaakte tandpasta. Ja! Je leest het goed. Ik ben op zoek gegaan naar een tandpasta recept, die helemaal natuurlijk was en ben dit een maand gaat uitproberen. Ook heb ik voor die tijd een foto gemaakt en na die maand, om te kijken of ik ergens verschil zou zien.

Dit is de tandpasta die ik heb gemaakt en die ik een maand heb geprobeerd.

 

 

Het recept:

Wat heb je nodig:

Baking soda – 5 eetlepels

Kokosolie – 4 eetlepels

Pepermuntolie – 10 druppels

Maak de kokosolie een beetje warm, zodat je het makkelijker kan mengen en meng dan alle ingrediënten door elkaar. In het begin is de substantie vloeibaarder en het wordt steeds harder, dat is helemaal niet erg. Vind je het fijner dat het vloeibaarder is, bewaar hem dan op de verwarming of warm hem voor het tandenpoetsen even op.

 

Mijn ervaring:

Dag 1: Wat een verschrikking! De smaak is zo ontzettend vies en zout. Het wordt natuurlijk gemaakt met zuiveringszout en omdat ik zelf weinig zout eet, ben ik heel die smaak niet gewend. Ik kon er ook niet normaal bij kijken, want het was echt enorm vies. Ik heb een tiktak genomen om de smaak uit mijn mond weg te krijgen. Ga ik dit volhouden en wil ik dit volhouden? In de avond moet ik bekennen dat ik de ‘gewone’ tandpasta heb genomen.

Dag 2: Oeps, in de ochtend met gewone tandpasta gepoetst, want ik had nog ‘nachtmerries’ van de smaak. Ik had een ochtenddienst en dat betekend voor mij dat ik om 6.15 in de auto moet zitten. Ik kon het niet opbrengen om dan ook nog mijn tanden te poetsen en dan een hele vieze smaak te krijgen.

Dag 4: Ja, ik beken, de start is moeilijk. De smaak is zo vies dat ik er echt even aan moet wennen. Ik heb vandaag weer met de tandpasta gepoetst en het viel me mee. Ik had het in mijn hoofd heel erg gemaakt, dat ik me voorbereiden op een extreem vieze smaak. Ik denk dat ik gewoon even moet wennen. De enige reden dat ik dit blijf doen is niet omdat het lekker is, maar omdat ik denk dat het beter is. In de avond heb ik ook mijn tanden weer gepoetst met de tandpasta en ik moet eerlijk zeggen, ik denk dat ik aan het wennen ben aan de smaak. Mijn tandvlees is best wel ontstoken, dat is best wel vaak zo, dus het prikt een beetje met het zout. Wel heb ik de tandpasta op de verwarming gezet, zodat de massa minder hard is.

Dag 5: Vandaag is het me ook gelukt om mijn tanden te poetsen met de tandpasta, ik begin er steeds meer aan te wennen. De smaak is steeds minder erg. Wat me wel opvalt is dat het niet schuimt, maar het voordeel daarvan is: je wasbak en je tandenborstel worden niet zo vies. Wat mij weer scheelt met opruimen.

Dag 6: De smaak is steeds minder erg, wel prikt het met mijn ontstoken tandvlees. Ik denk dat het echt ontsmet, want ik merk wel dat het steeds minder ontsteekt. Wel krijg ik de indruk dat mijn tanden witter zijn? Dit ga ik aan het einde zien, want ik heb een foto gemaakt. Nu ben ik ook benieuwd of het klopt.

Dag 8: Per ongeluk de ‘gewone’ tandpasta gepakt, oeps! Ik vond het nu ineens heel vies en chemisch. Nu ben ik benieuwd of dat nu gewoon gewenning is of dat het een soort van placebo-effect is.

Dag 10: Ik begin echt aan de smaak te wennen en heb ook geen nare nasmaak. Wat ik een groot voordeel vind, is dat de smaak van het eten of drinken daarna niet beïnvloed wordt. Als ik met ‘gewone’ tandpasta mijn tanden zou poetsen en daarna sinaasappelsap zou drinken, dan is dat echt heel vies, nu is dat helemaal niet het geval!

Dag 12: Geen tandpastavlekken meer in mijn kleding! Voor mij een groot voordeel, haha!

Dag 17: Ik hoef niet meer de wasbak schoon te maken na het poetsen, geen vieze vlekken meer.

Dag 25: Ik ben de smaak echt gewend en vind ‘normale’ tandpasta nu heel heftig. Heb ook het idee dat mijn tanden veel witter zijn en mijn tandvlees is zeker minder gevoelig en ontstoken.

Dag 29: De hoeveelheid die ik heb gemaakt, is ongeveer voor een maand. Ik heb nog een klein beetje over, maar het is niet meer zoveel. Ik hoor via verschillende kanten dat Baking Soda/zuiveringszout heftig kan zijn voor je tanden en dat je het niet dagelijks moet gebruiken. Dit zit ook in mijn recept en ga even op onderzoek uit…

Ik kom op de site van greenevelien.com en ik citeer:

Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumcarbonaat, heeft veel goed eigenschappen als tandpasta. Het neutraliseert zuren (die gaat je veroorzaken), het verwijdert tandplak, neemt geurtjes weg en vermindert tandvlees irritatie. Daarnaast bevat het geen giftige stoffen en is het veel goedkoper dan commerciële tandpasta’s. Het is wel een feit dat baking soda een licht schurend effect heeft. Maak ook alle commerciële tandpasta’s hebben schuurmiddel en de ‘whitening’ tandpasta’s bevatten zelfs veel schuurmiddelen om zo dus het white-effect te bereiken.

De zin die me het meest geruststelt is:

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het schurende effect van baking soda niet meer is dan dat van ‘normale’ tandpasta.

Daar hoef ik me dus ook geen zorgen om te maken. En nu is de grote vraag: Zijn mijn tanden witter? En wat vond ik er eigenlijk van?

 

Mijn mening:

Ik zal jullie niet langer in spanning houden…

Zoals je hierboven op de foto kan zien, zijn mijn tanden niet van kleur veranderd. Wat ik wel heel grappig vind, want tijdens het gebruik ervan had ik echt het idee dat mijn tanden witter werden. Wat wel een groot punt voor mij was, was mijn tandvlees. Je ziet op de foto ook dat mijn tandvlees er beter uit ziet en eigenlijk helemaal niet meer ontstoken is. Ik beken, ik was het eigenlijk een beetje gewend dat het ontstoken was. Ik had al van alles geprobeerd, maar niks heeft zo goed geholpen als mijn eigen gemaakt tandpasta.

Wat ik dan ook grappig vind, is dat volgens de reclame fluoride moet zorgen voor wittere tanden. Nu heb ik dat een maand niet gebruikt, maar de kleur is niet veel veranderd. Ik zie op de foto wel dat het misschien iets geler is, maar minimaal. Ik weet niet of het door het licht komt hoe de foto is gemaakt, of dat het echt vergeling is. Ik ga de tandpasta langer gebruik en dan kan ik het misschien nog beter zien. In hoever zorgt fluoride dan voor wittere tanden? Zouden mijn tanden nu niet geler moeten zijn? Gelukkig is dat niet het geval en zijn ze gewoon wit, schoon en gezond. Wel moest ik enorm wennen aan de smaak, wat logisch is. Nu ik het gewend ben, vind ik het weer super vies om ‘gewone’ tandpasta te gebruiken. Het is dus echt een kwestie van wennen.

Kortom, ik ben enorm tevreden met de tandpasta en ik ga zeker weer een nieuwe lading maken voor komende maand. Ik ben er zelf van overtuigd, dat het gezonder is en beter. Maar zoals jullie weten, ik ben geen wetenschapper en dit is puur uit eigen ervaring. Denk jij daar anders over, prima, geen probleem, even goede vrienden. Ik vind het belangrijk om iedereen in zijn waarde te houden en ik ga er dan ook vanuit dat iedereen mij ook in de waarde laat. Ik ga me nog meer verdiepen in de chemicaliën die bij ons in de producten zitten en hierover schrijven. Dus er komt zeker meer, maar voor nu, mijn artikel over tandpasta.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk