Hoe zorg je goed voor jezelf?

07/03/2016, In: Health
0

Het is natuurlijk heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, dat weten we allemaal. Maar hoe doen we dat eigenlijk? Ik denk dat iedereen op een andere manier goed voor zichzelf zorgt, of sommige mogen misschien iets meer voor zichzelf zorgen. Maar we zullen het er allemaal over eens zijn dat het belangrijk is.

Nu we het erover eens zijn dat het belangrijk is, betekend nog niet meteen dat iedereen dat ook doet. Nu wil ik graag in dit artikel met jullie delen hoe ik extra goed voor mezelf zorg. Het zijn kleine dingetjes, waardoor ik mezelf net even wat beter voel en even extra aandacht geef aan mezelf. Je bent toch je eigen basis, want voel je je niet lekker of zit je niet lekker in je vel, dan lukt ook niet alles wat je wil. Je kan bijvoorbeeld niet een ander helpen als je zelf niet lekker in je vel zit. Nu horen we heel vaak ik heb het druk, of ik heb te weinig tijd. Ik ben er laatst achter gekomen dat dat echt onzin is. Je hebt echt niet te weinig tijd, want iedereen heeft evenveel tijd. Niemand heeft meer tijd dan een ander, het is maar net hoe je ermee omgaan. Hoe je je tijd indeelt en wat je allemaal wilt doen binnen een bepaalde tijd. Als je het voor je gevoel druk hebt, dan heb je je tijd gewoon niet goed verdeeld. En nu ik dat besef is het eigenlijk veel makkelijker. Ik kan hierdoor ook makkelijker nee zeggen. Ik hoef niet meer te zeggen dat ik het druk heb, want dat is niet zo. Ik plan me tijd nu beter in en ik kan nu beter nee zeggen, waardoor ik het niet als druk ervaar.

IMG_0379

Ontspan met een tijdschrift of een boek.

Mijn eerste tip is dan ook zo, maak je niet druk en leer ‘nee’ zeggen. Dit is niet zo makkelijk als dat ik het nu schrijf, voor mij heeft dat ook even geduurd. Je maakt jezelf druk, doordat je je tijd niet goed indeelt, als je alleen maar van afspraak naar afspraak rent, dan voel je je druk. Of als je allemaal deadlines hebt, dan ervaar je stress. Maar als je het goed had geplant, dan had je ze kunnen verdelen, waardoor je die druk niet ervaart. Voor mij is laatst dit ‘kwartje’ gevallen en ik kan zeggen het is heerlijk. Ook het ‘nee’ leren zeggen is heel fijn. Vroeger vond ik dat zo moeilijk, nu zeg ik het makkelijk. Stel dat je me vroeger had gevraagd om extra te werken en in theorie had ik die tijd vrij, dan vond ik van mezelf dat ik geen ‘nee’ mocht zeggen, want ik kon toch. Dat zou gemeen zijn. Maar nu kijk ik of ik daar tijd voor heb en of ik het dan nog met andere dingen red. Vind ik het te druk of ben ik niet helemaal 100% fit, dan kan ik nu oprecht zeggen, ‘nee’. Ik ga geen smoesje bedenken waarom ik niet kan, maar geef eerlijk aan, nu kan ik even niet, ik vind het te veel. Of ik had andere plannen, schoon maken of iets voor mezelf. De afspraken die je voor jezelf maakt of plant, zijn ook belangrijk en daar mag je je ook zeker aan houden.

Daarnaast vind ik het ook extra fijn om goed voor mijn lijf te zorgen, bijvoorbeeld door een lekkere body crème of mijn nagels te verzorgen en te lakken. Je lichaam is eigenlijk je tempeltje, de basis over hoe je je voelt en hoe je reageert. Je hebt maar één lichaam en het is belangrijk om daar zuinig mee te zijn en dus ook af en toe te verwennen. Bijvoorbeeld door een lekkere douche, met een lekkere shampoo en daarna insmeren met een body crème. Of uitgebreid de tijd te nemen om je op te maken of je nagels te lakken. Of neem eens de tijd voor een maskertje. Het klinkt heel simpel en waarschijnlijk doe je het al wel, maar wees er eens bewust van. Ook vind ik het heerlijk om lekker te sporten, het klinkt gek, maar mijn lijf voelt z’n stuk beter en gezonder.

IMG_0383

Geniet van een lekkere douche met een lekkere douche crème.

Niet alleen is het belangrijk om de buitenkant van je lichaam te verzorgen, ook de binnenkant is belangrijk. Kijk goed naar wat je eet, maar sla zeker niet door. Geniet van die heerlijke zak chips of die reep chocola. Het mag zeker, maar zoek die balans. Als je basis goed en gezond is, dan is het echt niet erg als je een keertje snackt. Maar neem gezondere keuzes en wees je bewust van wat je in je lichaam stopt. Let ook goed op de reacties die jouw lichaam geeft. Heb je veel buikpijn? Waar komt het door? Bij mij lag het aan mijn darmen, maar misschien dat ik daar een apart artikel over moet schrijven, anders wordt het veel te lang. Laat maar even in de reacties weten of je daar interesse in hebt, of misschien dat het voor jou wel fijne informatie is. Het alle belangrijkste in het lichaam is balans, dus ook met eten.

Natuurlijk is het ook belangrijk om je te ontspannen, wat ik grotendeels doe als ik aan het sporten ben. Maar ga ook eens lekker op de bank zitten met een kop thee en een goed boek. Dat vind ik zelf altijd wat lastiger, maar daar ben ik me bewust van. Natuurlijk kan je niet alles in één keer goed doen, maar bewust zijn is al heel belangrijk. Vind jezelf ook belangrijk genoeg om de tijd te nemen. Vaak maak ik een weekplanning om te kijken wat ik wanneer moet doen en wanneer ik de tijd voor mezelf inplan, want anders schiet dat er te snel bij in.

Je bent het waard en dat is ook belangrijk om te onthouden, want als je goed voor jezelf zorgt, dan pas kan je er ook voor andere zijn. Een goed begin, begint dus letterlijk bij jezelf!

 

Q: Wat is jouw ultieme tip om goed voor jezelf te zorgen?

afsluiting artikel

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk