Mijn veganistische verjaardag.

30/09/2017, In: featured
0

Wie mij een aantal jaar geleden had vertelt dat ik veganist zou worden, dan had ik je echt niet gelooft. Zeker niet als je zou zeggen dat ik op mijn (27ste) verjaardag, een veganistische verjaardag zou vieren. Ik zou echt denken dat is onmogelijk. Vooral omdat ik er eigenlijk voor sta, dat ik mensen het ‘veganist zijn’ niet wil opleggen. Maar aan de andere kant, het is mijn verjaardag, en ik zou graag mensen willen inspireren. Dat was toch de doorslag om mijn hele verjaardag veganistisch te maken. Het is de enige dag in het jaar, waarop ik kan besluiten wat te maken en zelf niet te hoeven nadenken of iets veganistisch is, maar gewoon van alles te kunnen snoepen.

Ik ben zelf de enige veganist in mijn omgeving, natuurlijk volg ik via Youtube of andere sociale media een aantal veganisten die mij inspireren, maar ik kom ze zelden ‘in het wild’ tegen. Vaak hebben de mensen in mijn omgeving geen idee wat überhaupt veganistisch is. Soms krijg ik zelf te horen ‘Ik heb nog nooit iets veganistisch gegeten!’ Dan antwoord ik meestal ‘Eet jij nooit een appel?’ Er wordt heel moeilijk gedacht, alsof veganistisch eten onmogelijk is. En ik moet toegeven, dat snap ik wel. Dat had ik in het begin ook, en dat is de kennis die er ontbreekt. Daarom vond ik het ook extra leuk om een veganistische verjaardag te houden, het is toch een beetje het doorgeven van mijn kennis.

Carrot Cake – Lisa goes vegan

 

De dag voor mijn verjaardag was ik vrij, wat enorm fijn was, want ik heb bijna de hele dag in de keuken gestaan. Ik had drie enorm lekkere recepten uitgezocht voor taarten, want ja er bestaat ook veganistische taart. Omdat die taarten nogal veel tijd in beslag ging nemen, wilde ik het voor de rest simpel houden. Wat heel makkelijk is, er zijn namelijk ook gewoon veganistische nootjes en chips. Maar ook oreo’s  en Skittles zijn veganistisch en leuk om neer te zetten. Ook wilde ik iets ‘gezonds’ hebben. Daarom koos ik ervoor om een ‘Dipparty’ op tafel te zetten. Dit is kort gezegd snack-groenten, zoals paprika/tomaat/wortel/komkommer en die met lekkere dips. Niet alleen de groenten kan je daarin dippen, maar ook de chips is heel lekker in deze dips.

Het is eigenlijk helemaal niet zo lastig om een veganistische verjaardag te plannen. Het was ook de eerste verjaardag waar ik het meest relax was, normaal heb ik al meteen stress. Ik wil graag dat iedereen genoeg heeft en dat er allerlei lekkere dingen op tafel staan. Vaak kon ik er nog een week van eten en moest ik veel weggooien, omdat het gewoon niet op ging. Nu was het overzichtelijker, ik had alles voorbereid, zodat ik op het moment zelf niet stond te stressen. Wat voor mij echt hielp. Nu had iedereen meer dan genoeg, en hadden we ook zeker over, maar dat hoef ik niet weg te gooien of er een week van eten. Ideaal dus.

Dit was mijn eerste veganistische verjaardag en zeker niet mijn laatste. Ik voel me super goed om te laten zien dat er zoveel opties zijn en dat ik echt niet alleen maar sla eet. Ook heb ik laten zien dat veganistisch echt niet gelijk staat aan gezond. Oké, ik had wel snack-groenten, maar ik had over het algemeen veel ‘ongezonde’ snacks. Ik ben ook juist, doordat alles veganistisch was, met mensen in gesprek geraakt over veganisme. En natuurlijk hoeft niet iedereen het met mij eens te zijn, het zou fijn zijn, maar zo onrealistisch. Iedereen heeft een andere mening en die accepteer ik ook zeker, toch vind ik het fijn om één dag in het jaar een veganistische dag te vieren. Laat het er zijn, laten we het bespreekbaar maken en laten we voor elkaar in onze waarden.

Hieronder heb ik nog een aantal lijstjes gemaakt voor het plannen van een veganistische verjaardag. Misschien handig als inspiratie, maar ook zeker een ‘note-to-myself’ voor volgend jaar!

Lijst met vegan snacks:

Croky chips – paprika
Naturel Chips
Wokkels van Lays
Duvis provenciaal borrelnootjes.
Snack-groenten: tomaat/komkommer/wortel/paprika
Tortilla chips naturel & Sweet chili van het merk Perfect.
Salted peanuts AH Basic
Hazelnoot puur chocolade reep van Delecata  AH
Tijgernootjes van Duyvis

Lijst met vegan dips:

Tzatziki gemaakt met sojayoghurt.
Tomatensalsa
Quacemole

Lijst met de drie vegan taarten:

Alle taarten heb ik van Lisa, (lisagoesvegan.com)
De worteltaart die staat op haar website, maar de andere staan in haar boek.
Dat is dus zeker ook een aanrader, maar neem een kijkje op haar site, want er staan heel veel lekkere taart-recepten.

Worteltaart – https://lisagoesvegan.com/vegan-carrotcake/

Lijst met veganistisch verjaardag tips:

Maak het jezelf niet te moeilijk.
Qua drinken kan je ook een karaf met water, limoen of citroen en eventueel wat munt doen. Dat is makkelijk en erg lekker.
Je hoeft niet alles zelf te maken, er zijn zat dingen die vegan zijn, waar je het misschien niet van weet.
Maak van te voren een boodschappenlijst met vegan opties, doe research op het internet, zo ga je met minder stress de winkel in.
Zorg voor een goede voorbereiding, want dat is letterlijk het halve werk. Zorg dat alle hapjes ‘klaar’ zijn, zodat je ze alleen nog maar neer hoeft te zetten. Zorg bijvoorbeeld dat je taart voorgesneden is, dan hoef je het alleen maar netjes op een bord te doen en sta je niet te worstelen in de keuken.

    • Dionne
    • 30/09/2017
    Beantwoorden

    Die carrot taart was hemels, net zoals al je snacks. Het is dat ik, een soort van, wist dat alles veganistisch was, anders was het mij niet eens opgevallen of had ik het geproefd

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk