Hygge & Lagom

17/08/2018, In: featured, Health, Personal
0

Misschien heb je deze woorden al een keer voorbij zien komen en misschien zijn deze woorden helemaal nieuw voor je. Ik zie ze steeds vaker voorbijkomen en ik werd er nieuwsgierig na.  Hygge is Deens en Lagom is Zweeds, nu weet ik dat de Denen en Zweden, of misschien beter gezegd de Scandinaviërs, over het algemeen ontzettend gelukkig zijn. Als dit de woorden zijn, het geheim wat zij hebben om gelukkig te zijn, ja dan wil ik het ook graag even weten. Vandaar dat ik hier even ben in gedoken en tijd heb gemaakt om een artikel te schrijven, want natuurlijk wil ik dit graag met jullie delen.

Hygge, je spreekt het uit als huuguh. En staat nu al bekend als wereldwijde hype. Een woord die wij in het Nederlands zouden vertalen als gezelligheid. Met ook de genoemde ingrediënten, namelijk lucifers + kaarsen. Het grappige is dat de Denen het woord als een werkwoord gebruiken, misschien zouden wij dat ook moeten doen met het woord: gezellig. Ik gezellig, hij gezelligt en wij gezelligen. Wij hebben gezelligheid. Misschien dat ik hier nog even aan moet wennen, maar alles om ‘geluk’ te creëren.

Als ik denk aan gezelligheid, dan denk ik ook aan comfortabel, dan denk ik ook zeker een aan joggingbroek. Thuis noemen wij dit een yoghurtbroek, misschien beetje gek als vegan, maar het klinkt gezellig. Nou de Denen noemen het een ‘Hyggebukser’, dat is toch helemaal geweldig!

Nu klinkt het allemaal heel makkelijk en misschien is dat het ook wel, dan denken wij te lastig en kunnen we veel gelukkiger zijn als we ervoor openstaan en er de tijd voor nemen.  Maar bij hygge gaat het om innerlijke knusheid, misschien gaat dat nog een stapje verder. Hygge staat voor het veilig en fijn voelen op een plek waar je je even niet druk hoeft te maken over likes of looks, maar een plek waar je lekker weg kan kruipen, een plek waar je een spelletje kan doen of een goed boek kan lezen. Het is een plek waar je jezelf kan zijn. Dit klinkt toch bekend in mijn oren, dan denk ik niet meteen aan gezelligheid, maar dan denk ik aan thuis. Thuis is een plek waar je je geen zorgen hoeft te maken, een plek waar je lekker in je hyggebukser kan zitten en een ‘wokkelknot’ op je hoofd, een plek waar je spelletjes kan spelen en waar je je niet druk hoeft te maken om anderen.

Lagom, is Zweeds en staat eigenlijk voor balans. Een balans in het leven staat natuurlijk ook voor geluk. Lagom is in evenwicht zijn, waardoor je vanzelf in harmonie raakt met je omgeving. Misschien zijn hygge en lagom samen wel de ingrediënten voor geluk. Lagom gaat over de balans vinden in gezond eten, niet te veel en niet te weinig. Het gaat om bewust kiezen, een gezonde balans tussen werk en leven. Maar waar het ook om gaat is het niet continue streven naar nieuw en beter, maar tevreden zijn met het leven dat je leeft. Over tevreden zijn heb ik ook een heel artikel geschreven, wat ik vind van tevreden zijn en is het überhaupt wel mogelijk?

Ik denk dat hygge en lagom perfecten begrippen zijn om te zorgen dat je bewust bezig bent met het vinden van geluk. Ik denk dat geluk voor iedereen anders is, een andere betekenis heeft, maar voor iedereen mogelijk is. Ook denk ik dat het goed is om hier bewust mee om te gaan en dat hygge en lagom zeker een meerwaarde kan hebben voor het bewustzijn van geluk. Wel ben ik echt weer van mening dat het een hype is. Deze woorden zijn misschien nieuw voor ons, maar de betekenis is waarschijnlijk bij iedereen wel bekend. Hebben we deze woorden nodig? Misschien wel en misschien niet. Misschien ben je helemaal niet geïnteresseerd in andere talen of culturen, maar ik weet zeker dat dit onder de Nederlandse woorden: gezelligheid, rust en ontspanning, goed past. Dus voor de nuchtere Hollander, wil je gelukkiger worden sta er dan open voor, doe gezellig en neem af en toe een beetje rust.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je zelf meer hygge en lagom bent?

Lucifers en kaarsen, dit zijn tenslotte de ingrediënten voor hygge.
Thuisblijven, het gaat erom dat je ook even de rust neemt. Niet overal meer achteraan holt met het gevoel dat je bang bent om iets te missen.
Rituelen creëren, dit zorgt voor rust en regelmaat en hoe burgerlijk om te zeggen, het is wel ontzettend belangrijk.
Rise early, wie de dag vroeg begint heeft er meer aan. Zelf ben ik een ochtendmens, dus voor mij is het wat makkelijker. Maar het is fijn om de dag niet al gehaast te moeten beginnen omdat je uren in bed bent blijven liggen.
Precies genoeg, zorg ervoor dat je weet wat je nodig hebt en overdrijf niet. Zoek de balans in je rust en regelmaat maar draaf hier niet in door.
Geen praatjes, luister en neem de tijd om te luisteren wat andere zeggen. Als het niet belangrijk is zeg dan niks. De mensen die mij een beetje goed kennen, weten dat voor mij dit een enorme uitdaging gaat zijn haha!
Zen-tempo, vertraag en zoek een tempo wat bij jou past. Een gezond en evenwichtig tempo, neem pauzes en laat je niet opjagen.

Als ik dit zo terug lees denk ik dat ook ik nog wel wat te leren hebt. Zoals ik van mening ben, ben ik nooit uitgeleerd. Ik denk ook dat dit een weg is met ups en downs, je kan nooit helemaal gelukkig zijn als je niet weet hoe het is om ongelukkig te zijn. Om de balans te vinden, moet je denk ik toch van beide ervaring hebben.

Hoe ga jij zorgen voor meer hygge en lagom in je leven?

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk