DIY Wattenschijfjes

23/10/2017, In: DIY, featured
0

De laatste tijd ben ik bezig met het kijken naar de hoeveelheid afval dat ik maak. Wat eigenlijk best wel veel is. Hoewel ik dacht dat ik best bewust bezig was met afval, viel dat me best wel tegen. Daarom vind ik het ontzettend interessant om op zoek te gaan naar ‘Zero Waste’ video’s of artikelen.

Wat is nu ‘Zero Waste’? ‘ Zero’ betekend letterlijk nul of niets en ‘Waste’ betekend overtollig, afval-. Het betekend dus geen afval… Geen afval!…Geen afval?

Ja, ik hoor het je denken, dat is onmogelijk. Letterlijk gezien wel, want ik ben van mening dat iedereen afval maakt en dat het bijna onmogelijk is om helemaal geen afval te maken. Wel denk ik dat er verschil zit in afval maken. Als je er bewust mee bezig bent, dan scheid je misschien je afval, of gooi je minder weg en kijk je hoe je het nog meer kan gebruiken. Ik denk dat je dan al een stap bent. Ik ben altijd al iemand geweest die bewust bezig is geweest met het scheiden van het afval. Wij scheiden bijvoorbeeld papier, plastic en dan rest afval. We hebben (nog) geen GFT bak, omdat we geen buiten hebben waar we nu wonen. Dit is in het nieuwe huis anders, maar daar zijn we nog niet.

Omdat ik geïnspireerd ben geraakt om zo min mogelijk afval te maken, ging ik kijken wat ik allemaal weg deed. Met de vraag: ‘Wat kan ik anders doen om minder weg te gooien?’ Toen kwam ik bij de wattenschijfjes, waar ik heel veel van gebruikte. Ik haal daarmee mijn make-up eraf, oogmake-up maar ook nagellak. Meestal gebruikte ik per oog 1 wattenschijfje, dus dan had je er al 2. Ook maakte ik mijn gezicht in de ochtend ook nog schoon met een wattenschijfje. Ik gebruikte dus minimaal 3 wattenschijfjes per dag. Dat klinkt weinig, maar dat is:

3 per dag.
21 per week.
90/93 per maand.
270/279 per kwartaal
1080/1116 per jaar
Als ik er dan vanuit ga dat we gemiddeld 85 jaar worden, dan gebruik je dus in je leven minimaal: 91.800/94.860 wattenschijfjes.

Ja, dan is het misschien een beetje veel. Daarom dacht ik. ‘Dat kan anders!
Ik heb mijn naaimachine, die ik voor €14 bij de Kringloop kocht, opgehaald bij mijn ouders.
Ik had nog een zak met oude kleding en ik ben even langs de Wibra gelopen om een microvezeldoek te halen. En ik ging aan de slag om zelf wattenschijfjes te maken, die makkelijk te wassen zijn en dus veel langer mee gaan en niet na 1x gebruik alweer weg gegooid hoeven te worden.

 

Benodigdheden:
Naaimachine (of naald en draad en extra geduld)
Microvezeldoek
Schaar
Rest stof
Papier/passer
Spelden

 

Hoe heb ik ze gemaakt:
Eerst heb ik met een passer op een papiertje een rondje getekend als mal.
Deze heb ik uitgeknipt.
Daarna heb ik deze op de reststof vast gemaakt met spelden en ben ik de rondjes gaan uitknippen. Ditzelfde heb ik gedaan bij de microvezeldoek. Daarna ben ik de rondjes van beide stoffen aan elkaar vastgespeld en heb ik ze met de naaimachine aan elkaar genaaid.
Zo kan je zelf kijken hoeveel je er wilt maken.

Het is zo simpel om het zelf te doen, het is er even de tijd voor nemen. Nu weet ik dat het voor de meeste mensen een beetje lastig is om tijd vrij te maken, maar zie het even als ontspanning. Tenminste voor mij is dat zo, als je helemaal niet creatief ben, zelfs dan is er geen nood aan de man. Is dat de juiste uitspraak? Whatever… Als je totaal geen zin hebt om ze zelf te maken, dan kan je ze natuurlijk ook online bestellen. Er zijn webshops die ze verkopen, dan hoef je zelf helemaal niks te doen, en toch produceer je minder afval. Twee vliegen in één klap!

Kortom, er is geen excuus meer om zoveel wattenschijfjes te gebruiken. Of je gaat lekker een creatieve dag, wattenschijfjes naaien of je gaat lekker online shoppen.

 

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk