De ideale wereld.

04/12/2017, In: Column, featured, Personal
0

 

De ideale wereld, wat is dat eigenlijk. Kan het zo zijn dat je in de ideale wereld leeft of is dat onmogelijk. Een utopie, is een situatie waarin alles ideaal is, zo hebben ze het ook geprobeerd bij het programma Utopia. Om een ideale samenleving te maken en of dat haalbaar is. Dat heeft me een beetje aan het denken gezet, want wat is eigenlijk mijn ideale wereld.

In mijn ideale wereld is er geen honger, is er geen armoede, is er geen oorlog, zouden dieren gelijk staan aan de mens. In mijn ideale wereld zouden mensen niet ten koste van andere hun doelen bereiken, maar samenwerkend een mooi doel bereiken. In mijn ideale wereld is iedereen gezond, iedereen gelukkig en staat samen centraal. Denken vanuit alleen het ego zou in mijn ideale wereld niet voorkomen. In mijn ideale wereld eten we vooral plantaardig en zorgen we voor onze aarde. Waardoor de aarde langer of eigenlijk oneindig mee kan gaan en is er ruimte voor iedereen.

Ja, dat is mijn ideale wereld. En natuurlijk kan ik dat helemaal niet in mijn eentje bereiken, dat weet ik zelf ook. Maar door zelf het juiste voorbeeld te geven en andere te inspireren, hoop ik wel dat er een lichtje gaat branden. Ik ben niet het type dat andere gaat overhalen, door te zeggen wat beter is voor jou. Ik laat zien, door mijn houding en gedrag, wat misschien een betere optie zou zijn. Misschien is het onmogelijk om in een ideale wereld te leven, maar ik ben te eigenwijs om die hoop op te geven.

Als ik terugkom op het programma Utopia, waarin een groep met mensen een ideale samenleving probeert te creëren, zie je vooral onenigheid, ruzie en onrust. En ik denk dat dat vooral komt omdat ze bezig zijn met het gedrag van een ander. Zijn ze wel bezig om naar zichzelf te kijken en te laten zien hoe het wel moet. En ik denk dat het in de ‘echte wereld’ ook zo is. Hoe vaak is het wel zo dat je hoort, die doet dat fout of ik zou dat nooit zo doen. Dat er ruzie is of onenigheid, waarin het ego een grote rol speelt. En natuurlijk is het makkelijk om dit veilig vanaf mijn keukentafel te typen, te doen alsof ik nooit een fout maak, nooit klaag dat iemand irritant is of het gedrag van een ander beoordeel. Het is menselijk, en ook ik maak me daar af en toe schuldig aan. Maar ik ben me in ieder geval bewust van het feit dat ik het doe, en daar probeer ik iets mee te doen. Want niemand is ooit uitgeleerd. Ik probeer me dus ook de verdiepen in de utopie, of meer in mijn utopie. Wat zou voor mij ideaal zijn, een ideale situatie en hoe kom ik daar?

Natuurlijk ben je daar niet zomaar en moet ik me afvragen of dat doel haalbaar is, maar zonder het te proberen zeggen dat iets niet kan, dat is niet echt mijn manier van handelen. Ik wil graag bezig zijn met mijn utopie en of die ooit afkomt, dat is een vraag die misschien nooit wordt beantwoord, maar ik ben wel bezig om mijn utopie te creëren.
Ik moet even aan een uitspraak denken, waar ik heel hard om heb gelachen, die misschien aanslaat op het feit dat een utopie een beetje een onrealistisch doel is:
‘Het leven is net het huishouden, de ene kant is opgeruimd en netjes en dan ontploft er aan de andere kant wel iets’

Kortom, misschien is een utopie een onrealistisch doel, maar het feit dat ik geen hoop zou hebben om het te creëren, zou ik erger vinden. Misschien kan ik voor mezelf een utopie creëren waarin ik blij ben met mijn situatie, blij ben met de mensen om mijn heen, blij ben met mijn gedrag en blij kan zijn met mijn invloed om andere mensen te inspireren.
Bestaat dan de ideale wereld? Misschien als je er anders naar kijkt. Je kan jouw wereld ideaal maken, maar je hebt geen invloed op de wereld van een ander. Laat zien hoe het moet, door zelf het goede voorbeeld te nemen, te incasseren als andere er anders over denken en hoop te blijven houden op jouw utopie.

 

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk