Wat doe jij voor de wereld?

25/02/2019, In: Lifestyle
0

Sinds een paar maanden mag ik mezelf Stamgroepleider noemen. Ik ben namelijk aan het werk op een te gekke Jenaplanschool en heb eindelijk het idee dat ik me plek als leerkracht gevonden heb. Wat typische Jenaplan is zijn de vieringen, de weekopening en de weeksluiting. Afgelopen week was ik verantwoordelijk voor de weekopening en heb ik, al zeg ik het zelf, een gave powerpoint gemaakt. Deze wil ik graag met jullie delen, omdat ik er ook veel positieve reacties op heb gekregen. Ik vond het namelijk een perfect platform, ook omdat we bezig zijn met het thema: de wereld om ons heen, om het te hebben over hoe we met de aarde omgaan.

Het eerste waar ik over sprak was de ecologische voetafdruk, wat voor impact heb jij op de aarde. De eerste keer dat ik deze test op de website van het WNF deed, had ik ongeveer 8,7 aardebollen nodig. Daar schrok ik zelf ontzettend van. Een aantal jaar later heb ik de test nog een keer gedaan en had ik ruim 4 aardbollen nodig. En nu kan ik met trots zeggen dat, als iedereen zo zou leven als ik, dat we aan 1 aardbol genoeg hebben. Niet dat ik nu het perfecte leven leef, zeker niet. En dat is ook totaal niet de boodschap die ik wil uitdragen. Het is namelijk zo, iedereen doet zijn best en iedereen kan er aan bijdrage op een manier wat voor diegene fijn is.

Omdat in het Jenaplan onderwijs het belangrijk is dat je elkaar helpt, hebben ze allemaal een maatje. Een bovenbouwer, middenbouwer en onderbouwer zijn aan elkaar gekoppeld en dragen zorg voor elkaar. Dat is een heel mooi principe waar ik tijdens dit deel van mijn presentatie mooi gebruik van heb gemaakt. Wat doe jij namelijk voor de aarde? Ze mochten van mij een minuutje overleggen om te kijken wat je zoal doet, want er zijn zoveel opties. Ze kwamen met geweldige dingen, waar ook ik weer enthousiast van wordt. De een ging speciaal naar de groenteboer, de ander had zonnepanelen en weer een ander was flexitariër. De ander had het over minder lang douche, of afval scheiden en geen afval op de grond gooien. Kortom, ze wisten al echt een hoop!

Wie een vraag stelt, kan het natuurlijk ook terug verwachten, maar daar was ik op voorbereid. Ik ben namelijk bewust bezig met wat ik voor de aarde doe. Ik ben me aan het in lezen, en nu geef ik al even een ‘sneak peak’ voor het volgende artikel, want ik heb het prachtige boek van Jessie en Nicky Kroon gelezen – het zero waste project. Deze had ik ook mee tijdens de presentatie. Ik vind het onderwerp enorm interessant en vind het ook erg leuk om documentaires te kijken over deze onderwerpen. Maar wat doe ik nog meer?Toen liet ik dit zien, en ik had een (linnen) tas met spullen mee. Als eerste begon ik over mijn groentezakjes, die ik altijd meeneem als ik naar de supermarkt ga. Zodat ik de plastic zakjes kan laten liggen. Ik vertelde dat ik ook mijn verzorgingsproducten voor een groot deel zelf maak, hier zie je scrubblokjes, maar ik maak ook mijn eigen deo en tandpasta. Om afval te verminderen heb ik ook zelf wattenschijfjes gemaakt, neem ik mijn (linnen) tas mee. Probeer ik erop te letten dat ik minder lang douche. Heb ik een nee-nee sticker op de deur, reis ik graag met de trein en eet ik veganistisch. Klinkt goed, en voor sommige misschien ‘perfect’ en dat is zeker niet waar. Ik houd er namelijk ook van om lekker in bad te liggen, ja dat is pure water verspilling, maar de ontspanning die ik er voor terug krijg is het soms zeker wel waard. Niemand is perfect en mijn doel met de presentatie was om leerlingen, collega’s en ouders de inspireren. Zo kan het ook en het hoeft niet allemaal tegelijk!

Ik kreeg veel positieve reacties, mensen die aangaven dat je echt niet kon zien dat ik zenuwachtig was. Ik moet namelijk wel eerlijk bekennen dat ik best zenuwachtig was. Het was alsof ik opnieuw in groep 5 zat en voor het eerst mijn spreekbeurt weer moest doen. Maar ik heb het gedaan en daar ben ik zeker blij om. Het breekt het ijs en nu weet ik ook dat ik eigenlijk zenuwachtig was, terwijl het helemaal niet nodig was. Ik kreeg een mooie reactie van een collega die een nee-nee sticker gaat bestellen. Een andere collega die koffie in een eigen beker was gaan halen, in plaats van een wegwerpbeker en die vol trots ook aan de kinderen in de klas liet zien en zelf een collega die graag het recept wil van mijn deo. Het is leuk om te zien dat ik andere enthousiast heb gemaakt met mijn presentatie en kan laten zien wat voor kleine stappen je kan nemen.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk