Eén jaar vegetariër.

01/11/2016, In: Lifestyle
0

Ja, dat klinkt echt lang. Een heel jaar, of beter gezegd 365 dagen. Ik eet geen vlees en geen vis. Terwijl ik, voordat ik vegetariër werd, eigenlijk een beetje leefde op vlees. Eigenlijk wil ik met dit artikel laten zien, hoe het afgelopen jaar voor mij is geweest. Wat mij is opgevallen en hoe het mij is bevallen. Ga ik hiermee door? Daar kan ik een makkelijk en vrij snel antwoord op geven. Ja, zonder twijfel. Het heeft mij namelijk best wel een hoop gebracht, wat ik niet had verwacht. Want ja, ik ben maar een vegetariër…

Wat mij echt opviel is dat ik me (vooral in het begin) moest ‘verantwoorden’ waarom ik dan eigenlijk geen vlees en vis meer at. Dat vond ik eigenlijk best wel gek, want zo raar is dat toch niet? Zijn zoveel mensen niet vegetariër? Het viel me nu pas op, omdat ik diegene was die me ‘verantwoordde’, maar hiervoor deed ik het zelf ook. Als ik iemand ontmoette die vegetariër was, brandde de vraag al op mijn tong: waarom? Ik heb dus vaak moeten vertellen, waarom ik eigenlijk geen vlees en vis at. Mijn uitleg was eigenlijk kort en egoïstisch, ik zou namelijk liegen als ik zou zeggen dat ik het voor het welzijn voor de dieren zou doen. Ik deed het namelijk vooral omdat ik enorm last had van buikpijnen, vooral na het eten van vlees. Nu hoor ik het je denken, en die vraag is ook vaak gevraagd: Waarom eet je dan ook geen vis? Ik ben nogal zwart/wit. Dit maakt dingen makkelijker en duidelijker, overzichtelijker is misschien een beter woord. Het is dus alles of niks, daarom. Ik eet geen vlees en vis, omdat ik denk dat het voor mijn lijf beter is.

Nu gaf ik hierboven al aan dat mijn motief om mijn levensstijl te veranderen misschien een beetje egoïstisch was, toch heb ik ook echt wel empathie voor de dieren. Ik was al eerder gestopt met het gebruik van make-up en verzorgingsproducten die op dieren waren getest. Puur voor het welzijn van de dieren. Nu ik al een jaar geen vlees meer eet, kijk ik er ook op een andere manier tegen aan. Maar ik vind het wel belangrijk om aan te geven dat ik niet met die insteek ben begonnen. Als ik nu in de auto zit, en er rijdt een vrachtwagen met varkens langs me, onderweg naar het slachthuis, krijg ik echt een naar gevoel. Ik ben blij dat ik geen deel uitmaak van dat proces, omdat het niet meer op mijn bord komt te liggen. Ik vind ook dat mensen er soms te makkelijk over denken, vooral als ze zeggen dat het eenmaal zo is en dat het een gewoonte is. Dus hoe langer ik eigenlijk vegetariër ben, hoe meer ik het ook echt niet meer wil eten. Het is dus ook helemaal niet moeilijk om het vol te houden, als je denkt aan die schattige dieren. En om even egoïstisch te blijven, met mijn lijf gaat het ook stukken beter. Wat merkte ik? Ik heb nu geen buikpijnen meer en amper nog last van mijn prikkelbare darm. Dat was de hoofdreden om het eten van vlees te stoppen. Ik heb het idee dat mijn lijf veel fitter is en dat er minder ‘zooi’ in mijn lijf zit. Ik voel me gezonder, sterker en veel fitter.

img_1868

Met mijn beste dierenvriend!

Dan herkent bijna iedere vegetariër wel een situatie op een verjaardag of ander feestje, waarbij je de vraag krijgt: kom je geen voedingsstoffen te kort? Daar kan ik ook een kort antwoord op geven: Nee. Ik kom zeker geen voedingsstoffen te kort, want alles is ook uit andere producten te halen. Het leuke ervan is, dat ik op zoek ben gegaan naar lekkere, nieuwe, gezondere recepten. Vlees is eigenlijk zo makkelijk te vervangen, bijna in elke supermarkt zijn er wel vervangers. Daar zou ik persoonlijk niet te veel van eten, maar wist je dat je ‘vlees’ ook kan vervangen door champignons, of andere paddenstoelen. Of door mozzarella en andere soorten kaas. Ook heb ik veel nieuwe groentes leren eten, zoals verschillende kolen en pompoen. Kortom: je past je snel aan, als je maar wilt.

Als de mensen mij een beetje kennen, weten ze dat ik samenwoon, met een vleeseter. Nu krijg ik dan ook de vraag of ik nog wel vlees voor hem maak. Ja, ik maak nog steeds vlees klaar voor hem. Ik vind dat ik niet voor een ander kan bepalen wat gezond is of niet. Ik vind niet dat ik überhaupt een keuze moet maken voor een ander. Ik vind het niet vervelen om vlees klaar te maken voor hem, want dat heb ik daarvoor ook altijd gedaan. Wel eten we nu veel minder vlees, ik in ieder geval haha! Maar ook hij eet niet elk avondeten vlees. We hebben daar onze balans in gevonden, en ik denk dat dat het belangrijkste is.

Ik denk dat het goed is voor mij en de wereld om geen vlees meer te eten, daarom ben ik vegetariër geworden. Ik denk dat het goed is voor mij en de wereld om geen dierenleed te veroorzaken met cosmetica, daarom gebruik ik alleen producten die niet op dieren zijn test. Dit is mijn mening en die wil ik niet opdringen aan anderen. Ik denk dat het goed is en wil daarom het goede voorbeeld geven, mensen inspireren en laten zien hoe goed ik me erdoor voel. Ik wil niemand iets opdringen en zeggen wat ze moeten doen, ik ga laten zien wat ik denk dat goed is en alle beetjes helpen. En zo sluit ik het artikel af. Let op jezelf en probeer jezelf te zien als voorbeeld, alleen zo kan je mensen inspireren.

 

artikel eind

 

    • Dionne
    • 01/11/2016
    Beantwoorden

    Ik vind je een topper! Het belangrijkste is dat jij gelukkig wordt van de keuze die jij hebt gemaakt, ondanks dat anderen daar misschien anders over denken. Ik vind het onwijs knap van jezelf en ik vind het mooi om te zien dat jij de anderen, die wel vlees eet, in hun waarde laat

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Silvia Zaaijer

Blogger 💻| YouTube 📹| 27🎈| Vegan🌱 | Running 🏃🏼‍♀️| Fotografie 📷| Health 🍎|Yoga🙏🏻 | 💌info@maandagmorgenmodel.nl

Bloggers Keurmerk